Evde hasta bakımında nelere dikkat edilmeli?

Evde hasta bakımında, başta enfeksiyon olmak üzere düşme, yaralanma, yatak yaraları ve yetersiz beslenme gibi hastanın yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

Evde hasta bakımında, başta enfeksiyon olmak üzere düşme, yaralanma, yatak yaraları ve yetersiz beslenme gibi hastanın yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

Sağlıklı bir evde bakım için şu hususlara dikkat edilmeli:

GÜVENLI ORTAM SAĞLANMALI

Hasta odasının düzeni, hastanın sağlığı açısından olduğu kadar, aynı evde yaşayan diğer kişiler açısından da son derece önemlidir. Hasta odasının; temiz, aydınlık, düzenli, ısısı 18-25 derece ve nemi normal (yüzde 30- 60), gürültüden uzak olması gerekir.

HASTAYI DÜŞME VE YARALANMALARDAN KORUMAK IÇIN;

Yemek masası, etajer, sandalye yatağa yakın konulmalı; hastanın ayağa ilk kalkışında destek/yardım sağlanmalı; zemin, merdiven basamakları, banyo küveti gibi yerler kaymayı önleyecek malzeme ile kaplanmalı; üstüne basarak düşmelere neden olabilecek eşyalar ortada bırakılmamalıdır.

ENFEKSIYONA KARŞI ÖNLEM

Hasta bakımının en tehlikeli yanı, enfeksiyon riskidr. Bakım yaparken hastanın; idrar, dışkı ve kanının diğer vücut salgılarıyla temas etmemesine özen gösterilmelidir. Özellikle açık yarası olan hastaların, enfeksiyon yayma kadar enfeksiyon kapma riski taşıdıkları da unutulmamalıdır.

BESLENME DÜZENI

Hastaya hekimin önerdiği diyet uygulanmalı. Vücut fonksiyonlarını sağlıklı sürdürebilmesi için, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral desteği yeterli miktarda verilmeli.

YATAK YARALARI OLUŞMASINI ÖNLEMEK IÇIN;

  • Hastanın cildi temiz tutulmalı, kuru ve aşırı nemli olmamalıdır.
  • Sürtünme nedeniyle oluşabilecek cilt hasarı, yataktan veya tekerlekli sandalyeden hastanın sürüklenerek değil, kaldırılarak pozisyonun değiştirilmesiyle azaltılabilir. Bunun için transfer destekleri kullanılmalıdır.
  • Havalı yatak kullanılmalı, yatak seçiminde konu uzmanı kişilerden destek alınmalıdır.
  • Hasta yatağının temiz, kuru ve çarşafların düzgün olmasına dikkat edilmelidir.
  • Basınç altındaki bölgenin rahatlatılması, önleyici tedbirlerin en önemlisidir ve sık sık pozisyon değiştirilmelidir. Hasta en az iki saatte bir çevrilmelidir.
  • Yaralı bölgeye hafif dokunuşlarla, masaj yaparak kan dolaşımı, yani derinin beslenmesi sağlanmalıdır.
  • Hastanın düzenli aralıklarla cilt bütünlüğü kontrol edilmeli ve enfeksiyonlara karşı tedbir alınmalıdır.

Ümraniye Belediyesi mahkeme kararını neden uygulamıyor?

Yamanevler’de ‘Limonlu Bahçeleri Konakları’ inşaatı, mahkemenin kesin hükmüne rağmen devam etmesine itiraz eden Ümraniyeliler, Ümraniye Kaymakamlığı’na ihtar dilecekçesi sunup eş zamanlı olarak suç duyurusunda bulundular.