İBB Raylı Sistem Dairesi Başkanı Doç. Dr. Pelin Alpkökin 2019 yılında 10 tane tamamen durmuş hat, 2 tane de durma noktasına gelmiş metro hattı devraldıklarını belirterek “Bunlar İstanbul’un altındaki bombalardı” dedi.
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattına da değinen Alpkökin “9 aydır Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin önünde bekliyor. Bu hat durmasın diye İBB kendi öz kaynaklarından ödüyor” diye konuştu.
Edinilen bilgilere göre İBB tarafından 23 Haziran 2019’dan önce ihalesi yapılmış olan toplam 12 adet raylı sistem hattı vardı. Bu hatların toplam uzunluğu 140,9 km’yi buluyordu. 12 adet raylı sistem hattından 10’u ödenek yetersizliği gibi nedenlerle tamamen durmuştu. Geriye kalan 2 raylı sistem hattında da yapım işleri durma seviyesinde çok düşük hız ve verimsiz olarak devam ediyordu.
Ayrıca tüm hatlarda, finansal sorunların yanında, teknik ve sözleşmesel konularda çözüm bekleyen birçok husus bulunuyordu. 23 Haziran 2019 tarihinde tamamen duran hatlar çeşitli bankalardan uluslararası krediler ve yaratılan öz kaynak gibi farklı yöntemlerle finans temini ile projelerde yapım ve araç alım işleri yeniden başlatılmış. Ancak, Dudullu-Bostancı Metro Hattı, Kabataş-Mecidiyeköy Metro Hattı ve Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı kredi temin edilmeden önce öz kaynaktan bütçe ayrılarak yeniden başlatılmış.
İşletme altındaki toplam hat uzunluğu 23 Haziran 2019 tarihinde 233,05 km. Bunun 153,15 km’sini İBB, 79,90 km’sini ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı işletiyor. İBB tarafından 23 Haziran 2019 – Eylül 2022 arası açılan ve işletilen raylı sistem hat uzunluğu 29,1 km. Eylül 2022 tarihi itibariyle işletme altındaki toplam hat uzunluğu 262,15 km’ye yükseldi. Bunun 182,25 km’sini İBB, 79,90 km’si ise bakanlık tarafından işletiliyor.
‘Yeni hatlar planlanıyor’
İBB tarafından 2022 – 2024 yıları arasında ise şu hatların yapımına başlanması planlanıyor:
Üsküdar – Harem Nostaljik Tramvay Hattı: 1,85 km uzunluğundaki hattın etüt ve uygulama projeleri tamamlanmış. İhale süreci başlayacak.
İTÜ-İstinye Füniküler Hattı: 2,60 km uzunluğunda ve 3 istasyondan oluşan füniküler hattının etüt ve uygulama projeleri tamamlanmış. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) onayı için süreç başlatılmış.
Eyüp – Bayrampaşa Tramvay Hattı: 3,2 km uzunluğundaki proje kapsamında 4 istasyon bulunmakta. 16.02.2022 tarihinde hattın Devlet Yatırım Programına alınabilmesiyle ilgili AYGM’ye 4. kez görüş sorulmuş. Bu yıl sonuna kadar teknik görüşmelerin tamamlanması bekleniyor. AYGM onayını takiben hattın Kamu Yatırım Programına alınabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına 2023 yılı Kamu Yatırım Programına sunulacak.
Sefaköy – Beylikdüzü (TÜYAP) Metro Hattı: Toplamda 17,89 km uzunluğunda ve 10 istasyondan oluşacak projenin inşaat süresi 4 yıl olarak öngörülmüş.
25.07.2022 tarihinde Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) onayını takiben hattın Kamu Yatırım Programına alınabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına “Yıl İçi Yeni Proje Teklifi” olarak sunulmuş.
2022 yılı içerisinde yatırım programına eklenebilmesi ve Sefaköy-Beylikdüzü Tüyap Hattı ihalesine 2023 yılında çıkılabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Cumhurbaşkanı onayı gerekecek.